miércoles, 30 de abril de 2008

En educació els punts sobre les ies


Només fer-se públic el dia 28 d'abril l'avantprojecte de la LEC, nombrosos han sigut els articles que han sortit comentant el seu articulat, com nombroses han sigut les declaracions fetes a l'efecte. D'entre totes hi ha una que m'ha sorprès molt: la d'Irene Rigau(veure el diari El Punt del dia 30 d'abril). Segons Irene Rigau hi ha un article a la LEC que diu que es retiraran els concerts educatius a aquells centres que separin els alumnes per sexes. És més, afegeix que aquest article és clarament anticonstitucional i que diverses sentències ho avalen. Aquestes afirmacions mereixen un aclariment per tal de posar els punts sobre les ies.

A l'avantprojecte de la LEC no hi ha cap article en el qual es digui que es retiraran els concerts educatius als centres que separin els alumnes per sexes. Sí és veritat que a l'apartat D de l'article 26 (Principis ordenadors de la prestació del servei públic d'educació) de l'avantprojecte apareix el principi d'escolarització mixta. Ara bé, qualsevol que estigui ficat en la farina parlamentària especialitzada en educació sap que la rescissió d'un concert educatiu ha de seguir una sèrie de tràmits i que està regulada per l'article 62 de la Ley Orgánica 8/1985 de 3 de juliol, reguladora del Derecho a la Educación. El contingut d'aquest article va ser modificat quan es va redactat la LOE(Disposició final primera) i en la actualitat, pel que fa a la preocupació de la senyora Irene Rigau, diu:

2. Son causas de incumplimiento grave del concierto por parte del titular del centro las siguientes:

a) Las causas enumeradas en el apartado anterior cuando del expediente administrativo instruido al efecto y, en su caso, de sentencia de la jurisdicción competente, resulte que el incumplimiento se produjo por ánimo de lucro, con intencionalidad evidente, con perturbación manifiesta en la prestación de la enseñanza o de forma reiterada o reincidente.
b) Impartir las enseñanzas objeto del concierto contraveniendo el principio de gratuidad.
c) Infringir las normas sobre admisión de alumnos.
d) Separarse del procedimiento de selección y despido del profesorado establecido en los artículos precedentes.
e) Lesionar derechos reconocidos en los artículos 16 y 20 de la Constitución, cuando así se determine por sentencia de la jurisdicción competente.
f) Incumplir los acuerdos de la Comisión de Conciliación.
g) Cualesquiera otros definidos como incumplimiento graves en el presente título o en las normas reglamentarias a que hace referencia el artículo los apartados 3 y 4 de la Ley Orgánica de Educación.

Veiem si trobem quelcom a les "normas de admisión de alumnos" de la norma base que faci que sigui procedent l'exigència de l'article 26 de la LEC. L'article 84 del Títol I, Capítol III, de la LOE és el que parla de l'admissió d'alumnes, i al seu apartat 3 diu: En ningún caso habrá discriminación por razón de nacimiento, raza, sexo, religión, opinión o cualquier otra condición o circunstancia personal o social. És obvi que si no es pot discriminar ningú per raó de sexe l'escolarització ha de ser mixta. Quines serien les conseqüències, segons la legalitat vigent, de l'incompliment greu del concert educatiu? L'apartat 5 de l'article 62 de la Ley Orgánica reguladora del Derecho a la Educación estableix el següent:

El incumplimiento grave del concierto educativo dará lugar a la imposición de multa, que estará comprendida entre el total y el doble del importe de la partida "otros gastos" del módulo económico de concierto educativo vigente en el período en el que se determine la imposición de la multa. La Administración educativa sancionadora determinará el importe de la multa, dentro de los límites establecidos y podrá proceder al cobro de la misma por vía de compensación contra las cantidades que deba abonar al titular del centro en aplicación del concierto educativo.

En conseqüència, no hi hauria rescissió del concert educatiu. Però en el cas que un centre reiterés una actitud estipulada com a incompliment greu del concert educatiu, aleshores la seva falta seria considerada d'incompliment molt greu. L'incompliment molt greu del concert sí que es sanciona amb la rescissió del concert educatiu.

Com resol la LEC els incompliments dels concerts educatius? A l'apartat 12 de l'article 181 del Capítol 3, Títol XIII, s'estipula que:

En cas d'incompliment de les obligacions del centre derivades de la subscripció del concert educatiu recollides en la regulació bàsica, en aquesta llei, en el seu desplegament i en les clàusules del mateix concert (que no han de transgredir la norma base), el centre queda sotmès al procediment sancionador establert a la regulació bàsica de la matèria.

És a dir, queda sotmès a la Ley Orgànica reguladora del Derecho a la Educación. I com ens recorda la LOE a la seva Disposició final sèptima, la Disposició final primera té caràcter de Llei Orgànica.

En conclusió:

  • No hi ha cap article a la LEC que sostengui que es retiraran els concerts educatius als centres que separin els alumnes per sexes.
  • L'article 26 és plenament constitucional.
  • La regulació de les sancions per incompliment en el concert educatiu depèn de l'Estat, és d'obligat compliment, i es troba a la Ley Orgánica reguladora del Derecho a la Educación, modificada en part a la Disposició final primera de la LOE.

Tal vegada, la formació permanent i al llarg de la vida hauria de ser una qüestió també a revisar en el cas d'alguns/algunes parlamentaris/parlamentàries.

No hay comentarios: