viernes, 11 de abril de 2008

Relació entre els projectes transversals i la participació ciutadana

Parlar de la relació entre els projectes transversals i la participació ciutadana obliga en primer lloc a definir "transversalitat", "projecte transversal" i "participació ciutadana". I en segon lloc a plantejar-nos si la participació dels ciutadans en els projectes transversals ha de ser o no vinculant.

Els anys 80 van posar de manifest que el govern, a qualsevol nivell, no pot solucionar tot sol temes com la pobresa, la persistència de l'atur, el fracàs escolar... Aleshores es va recórrer al concepte de "governabilitat". Podríem definir la "governabilitat" com la coordinació de mecanismes i formes institucionals que caracteritzen les noves interaccions entre Administració pública, el sector privat, les entitats sense ànim de lucre i la societat civil. El model de gestió que s'adequa a les necessitats del procés de governabilitat és el model de gestió en xarxa. Aquest model considera que la realització d'una política pública i la governabilitat tenen lloc en xarxes formades per diversos actors, en les qual ningú te el poder per determinar les estratègies dels altres. El terme clau és "interdependència": els actors no poden aconseguir resultats per ells mateixos, necessiten els recursos d'altres actors per aconseguir-ho. Per al millor desenvolupament de la governabilitat és necessari crear una nova cultura organitzativa que assumeixi que les necessitats de la comunitat són provistes per diversos agents. Aquesta nova cultura organitzativa ha d'estar enfocada al ciutadà, descentralitzada, basada en el valor afegit, en la qualitat, en l'aprenentatge, en l'enfortiment dels treballs a l'Administració i dels ciutadans; és dinàmica, orientada als resultats i responsable. Aquesta nova cultura organitzativa és la transversalitat. La transversalitat garanteix que la informació travessi i traspassi l'organització en diverses direccions i simultàniament amb l'objectiu d'elaborar un únic projecte pluridisciplinari en què els que hi participin s'hi sentin representats. Aquest projecte pluridisciplinari és el projecte transversal; i els diferents agents vinculats són agents interns (professionals de l'Administració), agents externs i ciutadania. Un exemple de projecte transversal serien els projectes educatius de ciutat.
En tot aquest procés, els governs elegits democràticament tenen la legitimació per assumir el paper de lideratge estratègic en el moment d'establir i mantenir els processos de governabilitat comunitària. El paper del govern en la governabilitat comunitària només es justifica si és proper i capaç de dotar de poder a la comunitat i als ciutadans. Ara bé, quin és el poder que han de tenir la comunitat i els ciutadans? Respondre a aquest interrogant implica endinsar-nos en el tema de la participació ciutadana. Podríem definir la participació ciutadana com el conjunt d'activitats a través de les quals els ciutadans prenen part en la vida política, en la gestió de les polítiques públiques, del que és col.lectiu com el que és social o comunitari. La participació ciutadana involucra la sinèrgia entre diferents agents que assumeixen determinats papers. Els diferents agents que interactuen en un procés participatiu són: el polític, el tècnic i el ciutadà. Quin paper li pertoca a cada agent? El polític ha d'especificar quins són els límits de la participació i quins són els compromisos que s'assumeixen . El tècnic ha de posar els problemes al centre de la comunitat i no del servei i apostar per un enfocament col.lectiu, preventiu i proactiu. La ciutadania, més o menys organitzada, és l'agent que hauria de tenir el paper protagonista en aquests processos. Tota Administració pública com a organisme prestador de serveis públics ha de conèixer les preferències dels seus usuaris. El procés d'implicació i de participació dels usuaris pot desenvolupar-se segons un continu que comporta cinc aspectes: informació, consulta, cooperació, delegació i control. Cada aspecte representa un grau superior de maduresa en els processos de participació ciutadana. La metodologia per organitzar la participació de la ciutadania condicionarà els deures i obligacions d'aquesta mitjançant la definició del seu grau d'implicació i marge de maniobra. És a dir: determinarà el poder de la ciutadania en el procés participatiu. El grau d'implicació de la ciutadania en un projecte transversal seria el propi de la cooperació. En els projectes transversals els actors implicats han de tenir vocació de consens. En ells, cada part implicada ha d'assumir que la seva visió de l'assumpte no és única, i que els instruments que aporta per tirar endavant el projecte necessiten complementar-se amb els dels altres.

Conclusió:

- La participació ciutadana forma part de l'essència d'un projecte transversal, donat que la transversalitat és una nova cultura organitzativa que, entre d'altres coses, pretén aconseguir que la democràcia sigui més participativa.
- La participació ciutadana en un projecte transversal serà vinculant en el sentit de que les seves aportacions seran considerades igual que les de la resta d'agents, sent integrades en un tot dinàmic i cooperatiu. Cada actor tindrà un paper, una responsabilitat i dins del marc d'actuació de la ciutadania la seva aportació serà vinculant.

No hay comentarios: